Weblog

Van ReteWiki
Ga naar: navigatie, zoek

Een weblog is eigenlijk een soort homepage waar de eigenaar op zeer regelmatige basis feitjes op kalkt.

In de beginperiode van het webloggen bleef dit beperkt tot het zgn. linkdumpen, maar na verloop van tijd stonden er her en der mensen op die het leuk vonden hun dagelijkse beslommeringen met mede-internetters te delen. Er is een groot verschil tussen linkdumpers en lifeloggers; Lifeloggers kunnen over het algemeen matig tegen kritiek (en trekken het 'op bezoek bij' van Je suis Pie dan ook totaal niet).

Inhoud

Weblogland

Alt0169.jpeg

Retecool is een van de eerste weblogs van Nederland. Alt0169.com, sikkema en escape waren er in ieder geval eerder. (Waarbij Escape een link naar een soort pre-blog archief "dailywacko" had dat tot 1997 terugliep) Van deze drie bestond escape nog het langste als weblog. Op 23 Mei 2005 bestond Retecool 5 jaar. En een jaar later 6 jaar. In een artikel over weblogs in Trouw wordt Retecool in datzelfde jaar in één adem genoemd met -edit-, vkmag, en fok onder het kopje shocklog.

Volgens Bright bestaat in 2009 "het weblog" in Nederland dan ook 10 jaar, volgens sommigen reden voor een feestje. Anderen menen dat dit een mooi moment is om het concept weblog ten grave te dragen.

Loggers

Een logger is een persoon die stukjes en linkjes (een log) op een weblog plaatst. Veel logs hebben slechts 1 logger (Denk aan lifeloggers). Zeker Shocklogs en de (andere) grotere weblogs hebben echter vaak een team aan loggers, al dan niet ieder verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp.

Bloggen

Let op: een 'blog' is dus het kort voor weblog en niet voor één post op een weblog. Je schrijft dus een (blog)post op een blog, nooit in één keer een heel blog.

Bekende weblogs

Zie ook

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen