Francisco van Jole

Van ReteWiki
(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoek
k (Jolo Trivia)
 
Regel 55: Regel 55:
 
== Jolo Trivia ==
 
== Jolo Trivia ==
  
* In het volkskrant-magazine mag Van Jole een soort papieren linkdump onderhouden.
+
* In het volkskrant-magazine mocht Van Jole een soort papieren linkdump onderhouden.
 
* Francisco van Jole is vegetariër.
 
* Francisco van Jole is vegetariër.
 +
* Jole draagt wit ondergoed.
  
  
 
[[Categorie:Lutsers]]
 
[[Categorie:Lutsers]]
 
[[categorie:Mensen in het Nieuws]]
 
[[categorie:Mensen in het Nieuws]]

Huidige versie van 8 nov 2017 om 16:27

Francisco van Jole
Jole-vinger.gif
AKA {{{aka}}}
Geboren 30 juni 1960
Overleden {{{overleden}}}
Functie Internet Socioloog
e-mail {{{e-mail}}}
ICQ {{{ICQ}}}
IQ {{{IQ}}}
Webzijdes
Homepage www.2525.com
Meer {{{info}}}

Francisco van Jole (FvJ of Jolo) is een internet-journalist en hoofdredacteur van de website Joop. In 1995 begon hij voor Planet Internet de Daily Planet, een dagelijkse nieuwsbrief. Van Jole begon in juni 1998 met zijn voormalige baas bij Planet Internet, Michiel Frackers, het internetbedrijf BitMagic. Frackers ging later alleen verder. In 2017 kwam hij in opspraak vanwege wit ondergoed.

Inhoud

[bewerk] Als Internet-socioloog

Tegenwoordig heeft Francisco van Jole zich gespecialiseerd in het semi-vakkundig afzeiken van alles wat op wat voor manier dan ook met Internet te maken heeft. Te pas en te onpas vergelijkt hij Retecool en haar bezoekers met "kut-marokkaantjes" (al dan niet van het diamantplein) en maakt zich daarmee regelmatig onsterfelijk belachelijk. Legendarisch is inmiddels het vingertje van Francisco van Jole (orgineel door), zoals vaak te zien was in de beruchte aflevering van Vara's B&W.

Samen met Tonie van Ringelestijn schreef vJ een artikel waarin werd gerept over het "feit" dat het internet in de greep zou zijn van de onderwereld. Het artikel werd alom bekritiseerd en was onder meer gebaseerd op een verklaring van een porno-boer. Bright gebruikte het artikel om hun eerste nummer te promoten, tot hilariteit van menig internetgebruiker.

[bewerk] Televisiewerk

[bewerk] LLiNK

Op zondagavond presenteerde Van Jole een radioprogramma voor de toen nieuwe publieke omroep LLiNK. (Ondertussen opgeheven) Tussen 20:00 uur en 21:00 presenteerde hij daar op Radio 1 'De Geitenwollensokkenshow', een vrij toepasselijke naam... "Francisco van Jole ontvangt in dit programma wekelijks een gast met wie hij praat over zijn of haar persoonlijke idealen en drijfveren."

[bewerk] Draait Door

Jugend.jpg

In 2005 presenteerden Van Jole en Matthijs van Nieuwkerk beurtelings het VARA programma "De Wereld draait door". In de studio ontvangen ze gasten die in het nieuws zijn geweest of anderszins de aandacht verdienen (of niet...), het optreden van Van Jole kwam hem op veel kritiek te staan vanwege zijn matige optreden. Hij struikelde door een aflevering over De Jeugd van Tegenwoordig, met 'Duitse voetbalshirtjes met Jugend er op'. Dapper streed vJ door, meldde bijvoorbeeld doodleuk niet op een lezing te verschijnen vanwege werk bij de TV, maar het mocht allemaal niet baten. Vers in 2006 meldde hij in overleg met de VARA besloten te hebben te stoppen met de presentatie van het programma.

[bewerk] Verder met draaien

In maart 2006 bekend dat hij zijn salaris voor 2 jaar á 200.000 Euro per jaar waarschijnlijk lekker doorbetaald krijgt.

[bewerk] De Leugen Regeert

Nog steeds zonder bril mag Van Jole nu opdraven in het VARA programma De Leugen Regeert, waar hij niet eens onaardig een soort televisie column mag presenteren. In hetzelfde programma komt ook bijvoorbeeld Tonie nog wel eens voorbij. Zelf kijkt hij overigens met gemende gevoelens tegen wiki's aan; Ik ben een controversieel persoon. Er zullen altijd mensen op uit zijn om mij in een kwaad daglicht te stellen en daar gebruiken ze Wikipedia voor

Op 24 mei 2007 gaat Jole blijkbaar bij verjaardagsfeestjes zitten met een vraag die hij zichzelf te weinig stelt, "Is dat eigenlijk wel zo?".

[bewerk] Ander werk

[bewerk] Joop.nl

Samen met Jeroen Mirck werkte Francisco nu aan deJoop.nl, dat uiteindelijk gewoon 'Joop' ging heten. Naar eigen zeggen omdat je zo bijvoorbeeld in de Volkskrant bijvoorbeeld ineens allemaal dingen over de VVD leest; een progressieve website was dus nodig.

Bert Brussen startte al snel, gesteund door verschillende mensen uit het blog- en twittercircuit, (ThE_ED anyone?) een initiatief ' DeJaap', omdat hij vind dat een opinieweblog niet met (leden)geld van de Vara opgezet zou moeten worden.

Al snel bedankte ook Paul de Leeuw Jolo voor de smaak van DeJoop

[bewerk] Op Twitter

Francisco laat ook van zich horen via Twitter, alwaar hij verslag doet van zijn dagelijkse bezigheden en af en toe een leuke of informatieve link doorgeeft. Sinds zijn hoofdredacteurschap van Joop hoort daar ook het plempen van eigen links bij. Twitterquote site Purplepants vindt hij een ongepast nieuw soort gniffelen.

[bewerk] Beschuldiging seksuele intimidatie

In 2017 kwamen er over diverse mannen in Amerika beschuldigingen over seksuele intimidatie naar boven. Op internet voerden vrouwen de hashtag #metoo om situaties van seksuele intimidatie te duiden. Goden als Harvey Weinstein en Kevin Spacey kwamen ten val. Ook Nederland werd er (eindelijk?) een boekje open gedaan over praktijken die vooral in de film- en theaterwereld lijken te spelen. Begin November was het de beurt aan Van Jole. Edet kwam met een audiofragment van een destijds vrouw die als 23-jarige door Van Jole lastig gevallen zou zijn. Hij zou, gekleed in witte onderbroek, bij haar veel te ver gegaan zou zijn. In het fragment maakt hij stamelend excuses aan de vrouw. Jolo gaf de dag er op toe dat de beschuldigingen grond hadden, maar voegde daar aan toe dat er volgens hem geen sprake was van seksueel misbruik. "Zij heeft mij haar verhaal verteld. Ik ben daar heel erg van geschrokken en heb mijn excuses aangeboden".

[bewerk] Jolo Trivia

  • In het volkskrant-magazine mocht Van Jole een soort papieren linkdump onderhouden.
  • Francisco van Jole is vegetariër.
  • Jole draagt wit ondergoed.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen