In 't nieuws

Van ReteWiki
Versie door DieED (Overleg | bijdragen) op 13 aug 2007 om 15:36

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

De Oertijd

De geschiedenis van weblogging staat op neder-l.nl en Wiki.

Reet herinnert zich; "Op een avond zat ik samen met De_Kolonel te zoeken naar een goede domeinnaam voor een soort weblog. Op een gegeven moment kwam ik op Retecool.com en ontstond het idee om een weblog te beginnen waar alleen maar hele leuke sites of juist hele slechte sites gelinkt werden, liefst zo ongenuanceerd mogelijk." De eerste Retecool post (23 Mei 2000) ging over de Midnightstar Huwelijksshow.

Met de Webcamlessons haalde Retecool internationaal de kranten, zoals The Register, maar ook de Volkskrant en Webwereld konden er wel om lachen. Retecool stopte (sort of), ook dat was nieuws in hyped en Webwereld. Weblogging definitief opgestaan, kopte Webwereld later. Meer museumstukken in het archief.

Het Fenomeen

Op Retecool heerst creatief en expressief taalgebruik. Zie bijvoorbeeld deze mirror van IJsqueen's weblog-woordenboek of de Kreten en uitspraken op deze Wiki. Integrale tekst van de Netwerkuitzending over weblogs staat op de site van Pierre Gorissen. Dat is toch geen Journalistiek riep: intermax. De boycot van Nedstat — de paginateller die het bezoek op Retecool niet bij kon houden — werd gecovered door nu.nl

Protest

Er waren een aantal momenten waarop Retecool er anders uitzag:

Retewiki

Fotofucken

Fotofucken is een wekelijks terugkerend topic, maar ook een communicatievorm die dagelijks wordt ingezet in het forum en in de comments; dit haalde het nieuws wel vaker. De Volkskrant schreef er ooit een bijna-paginagroot artikel over. Ook technology.updates en planet.nl besteedden er aandacht aan. Tegenwoordig wordt onze fotofuck ook toegepast door andere weblogs zoals GeenStijl.

Meer artikelen:

Spammers en de Braatolizer

Het aanpakken van spammers is een core-business van Retecool. Webwereld volgde onze strijd met de grote jongens op de voet:

De Grote Jongens

De Braatolizer

Spammers aanpakken doe je met Blues' Braatolizer, die ook vaak in het nieuws kwam:

De Maker, Blues, was te gast in editie.nl van RTL. Hier staat de video-registratie van dat interview.

De Braatolizer kun je ook inzetten op Duitse polls, waarop tientallen miljoenen Bild-lezers leken te verwachten dat Nederland het EK ging winnen:

Radio538 was ook ooit de klos:

Online zetten wat niet online mag

De Gretta column

Het gedoe rond de Gretta column van Koelman, waar Retecool een mirror van maakte, kun je nalezen op Webwereld.

De Sprout affaire

Over de Sprout-affaire, waar Retecool niet waanzinnig trots op is en die vaak wordt aangehaald als voorbeeld van hoe slecht Retecool wel niet is, is opvallend genoeg niet zo gek veel te vinden. De foto's waren onherkenbaar slecht gescand (aliasing) maar de nieuwswaarde van de tekst was enorm en de discussies waren fel. Dat toont tegelijkertijd de genuanceerdheid van Retecool en haar bezoekers aan.

Het Amalia filmpje

Het Maxima+minima filmpje, uit een gejatte koninkijke camera, werd gelinkt door Reet en uitgezonden door SBS6, dat daarvoor beboet werd. Het maakt veel uit of je iets linkt of kopieert.

De Vogel Rok opnames

De Efteling was niet blij toen een filmpje van een van hun spookhuizen, gemaakt bij vol werklicht, online kwam:

De Talpa Foto Fuck Vrijdag

De juridische afdeling van John de Mol's nieuwe zender Talpa was niet erg blij met de associatie met "terrorisme, pornografie, incest, homoseksualiteit en de holocaust" en gelastte de redaktie om onmiddelijk deze FotoFuckVrijdag te staken. De ongelukkige formulering van Talpa's protest veroorzaakte nog een kleine rel. Opmerkelijk was dat niet veel later Talpa met een eigen wedstrijd kwam waarbij deelnemers aan de slag mogen met het Talpa logo. In reactie vond er niet veel later alsnog een FotoFuckVrijdag plaats die Talpa nog harder op de hak nam.

Durka Durka Mohammed Kebab FFV

Een Deense krant postte in december een aantal kritische cartoons met Mohammed de Profeet in de hoofdrol. De Islamitische wereld viel erover en na een aanloopperiode van vijf maanden kwam de hystherie op 1 Februari 2006 tot een voorlopig hoogtepunt. Er werd gedanst op Deense vlaggen en er waren brandjes in Deense Ambassades. Ondertussen was er druk overleg op het Retecool HQ. Gaan we het doen? De kogel ging door de kerk, het onderwerp werd: "Gebruik historische afbeeldingen van de Profeet om alledaagse producten aan te prijzen." Anderhalf etmaal later barste de hectiek los. Terwijl de rokende server de FFV bijdrages ontving en alle data naar de bezoekers stond te pompen, zochten de media en andere fora naar een manier om te dealen met Retecool. In de Nederlandse media laaide de discussie over de vrijheid van meningsuiting op. De redactie van Retecool maakte zijn eigen overweging: "Retecool staat niet achter alle inzendingen van de huidige Foto Fuck Vrijdag editie, maar gezien de actualiteiten van dit moment lijkt het ons niet juist om moderatie/censuur toe te passen." Check:

Zaterdag 4 februari nam mondiaal de spanning toe. Zaterdag gingen in Syrië de Deense èn Noorse Ambassades in vlammen op. Noorwegen reageerde woedend.

Andere actualiteit

Overheidssites onder vuur

Ddos-er Eric de Vogt legde 3 overheidsites plat:

Gemeente Leiden

Een Leidse gemeentelijke site kostte bakken vol geld. Lees de geschokte reacties van de Leidse PvdA.

AlmereRulez

Almererulez is een ontzettend prutserige jongerensite die een hele bak subsidie opslurpte. De subsidie is gestopt nadat Retecool de toko met gezond verstand doorlichtte. Almerevandaag.nl berichtte naar aanleiding van dit topic op Retecool.

Website Olympische Spelen

Linken is sowieso tegen de wet. Zie de sportlink van Behanger:

De Darfur actie

Retecool zette zich in December 2004 in voor de Darfur Actie van 3FM. In ruil daarvoor kwamen DJ's Giel Beelen, Claudia de Breij en Wouter v.d. Goes gastloggen. Het jaar daarop, in december 2005 werd ook de Congo-actie ondersteund.

Retecool Tanzania

Retecool zette zich in November 2006 via Florentina Foundation en met de Stichting Sibusiso in voor gehandicapte kids en lokale dorpen in Tanzania.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen